keskiviikko 1. elokuuta 2012

Veneretki Kongonsaaren luolille

Ihan hävettää tunnustaa kuinka huonosti sitä tunteekaan tätä Punkaharjun puoleista Pihlajavettä. Pitkään on jo ollut puhetta, että pitäisi lähteä veneellä tutustumaan paikkoihin, mutta aina se on vaan jotenkin jäänyt. Nyt saatiin vihdoin itseämme niskasta kiinni ja lähdettiin tutustumaan yhteen Pihlajaveden hienoimmista paikoista: Kongonsaarella sijaitsevaan Salpalinjan osaan.


Matka Punkaharjun Lomakeskuksesta Kongonsaareen taittuu noin 20 minuutissa.


Saimaan Safarien Mikko lupasi ystävällisesti toimia oppaan ja veneenkuljettajana, ja eikun Paviljongin laiturista matkaan. Ilma oli hieman viileä, mutta vällyn alla tarkeni oikein mukavasti sen parikymmentä minuuttia, jonka matka Kongonsaarelle kesti.


Ensimmäisen luolan voi nähdä jo vesiltä käsin.

Kongonsaareen voi tutustua ihan ominpäin, siellä on hyvät opasteet Salpalinjasta, mutta mukavampaa se aina oppaan johdolla on. Saarella kiertävä reitti on noin 400 metriä pitkä ja sen varrella näkee juoksuhautoja, tykkikuoppia ja erilaisia luolia. Luoliin on ollut tarkoitus tehdä miehistölle majoitustiloja ja asevarastoja.


Saarelta löytyy juoksuhautoja.

Kongonsaaren Salpalinjaa alettiin rakentaa vasta 1940-luvulla, ja lopulta kävikin niin, ettei tukikohtaa tarvinut koskaan rakentaa valmiiksi. Hyvä niin. Ja hyvä että osa rakennetusta ympäristöstä on säilynyt muistuttamaan meille, minkälaista elämä on sodan aikana ollut. Kerrassan mielenkiintoinen kohde, suosittelen lämpimästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti