sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Mukavia käyntikohteita Lomakeskuksen lähellä

Tuli vietettyä viime viikolla yksi päivä lomaa, ja päivä kului mukavasti lähiseudun nähtävyyksiin tutustuen. Jotenkin vaan tulee ihan liian harvoin käytyä lähellä sijaitsevissa paikoissa, mikä on tosi vahinko, sillä Savonlinnan seudulla on aivan huikean kiinnostavia pieniä paikkoja, joista ei ole vaan riittävästi tietoa saatavilla. Ainakin itse nautin suunnattomasti Kerimäen kirkon vaivaisukkonäyttelystä, Suomen järvikalastusmuseon asiantuntevasta opastuksesta ja Putikon vanhan aseman tunnelmasta.


Suomen vanhin vaivaisukko Kerimäellä.

Päivän reissu aloitettiin maailman suurimmasta puukirkosta ja siellä olevasta vaivaisukkonäyttelystä. Olin käynyt näyttelyssä jo aikaisemminkin, mutta kyllä sen katsoi mielellään uudestaan. Näyttelyyn on koottu 42 vaivaisukkoa, joista suurin osa on 1800-luvulta. Myös Suomen vanhin vaivaisukko, 1600-luvulta peräisin olevan Hauhon ukko on saapunut Kerimäelle. Ja pitää tietysti muistaa, että kaunis kirkko on nähtävyys jo itsessään.


Keriämen kaunis kirkkoranta.

Kirkkoreissun päätteeksi ajelimme vielä kuvaamaan kaunista Kerimäen kirkkorantaa, ja sillä matkalla eksyimme ihan vahingossa Suomen järvikalastusmuseoon. Museossa on pieni päänäyttely ja pihapiirissä paljon erilaisia mielenkiintoisia rakennuksia. Museon perusnäyttely "Puukoukusta trooliin" kertoo järvikalastuskulttuurin kehityksestä lähes kahden vuosisadan ajalta. Aikaa kannattaa varata reilusti, sillä museon opas Matti Lähesmaa on kävelevä tietopankki, jolla tarinaa riittää. Meillä vierähti museossa lähes 1,5 tuntia.


Järvikalastusmuseon pihapiiristä löytyy mm. Romu-Heikin aitta.

Kerimäeltä jatkoimme Punkaharjulle, ja tässä vaiheessa oli jo niin kova nälkä, että oli pakko kurvata Punkaharju Paviljongille syömään. Sorruin taas Paviljongin burgeriin, mutta kun se on vaan niin hyvää. Ihanan rapea sämpylä, kunnon lihaisa pihvi ja hyvät kastikkeet. Että nam vaan.


Pavijongin maistuva burger.

Päivän päätteeksi ajoimme Putikon vanhalle asemalle moikkaamaan saviseppä Hannu Sairasta, joka on pitänyt asemalla myymälää ja näyttelyä jo 28 vuotta. Sairanen valmistaa kaiken myytävän omin käsin ja kauppa tuntuu käyvän hyvin. Mutta eipä se mikään ihme olekaan. Kun ihanan tunnelmallisessa paikassa myydään kauniita tuotteita, niin harvahan niitä pystyy vastustamaan.


Saviseppä Hannu Sairanen myy Putikon vanhalla asemalla kauniita savituotteita.

Tarinoinnin päätteeksi pääsimme vielä testaamaan vanhan aseman ihastuttavaa punaista resiinaa. Hannu kertoi, että asiakkaat pääsevät kokeilemaan resinaa, jos myymälässä ei ole ruuhkaa. Ja mikä on kuulkaa resinalla ajellessa kun toisella puolella siintää kaunis Saimaa ja toisella puolella viehättävä vanha asema. Kaikkinensa Putikon pieni kylä on oiva käyntikohde. Asemalta saa mukaansa myös kartan, jossa kerrotaan lyhyesti kävelyreitin varrella sijaitsevien paikkojen historiasta.


Resiinaa testaamassa.
- Pia -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti